Workshops

Workshops

HomeWorkshops

Van duurzaam tuinontwerp tot kleinere foodprint

Tussen 13.30 en 14.30 uur zijn er verschillende workshops. Kies er één uit en meld je hier aan. Doorlopend worden films vertoond.

WORKSHOP VEGETARISCH KOKEN

Oda Steenbrink is natuurvoedingsadviseur, natuurkok en eigenaar van BioCatootje. Ze deelt graag haar kennis tijdens workshops en geeft presentaties over vegetarisch koken met natuurvoeding. Ze kookt puur, vers, eerlijk en biologisch. Dus geen witte bloem of witte suiker en zo min mogelijk bewerkte producten. Voeding in plaats van vulling. In de workshop op Groene Vrijdag komt dit onderwerp ruimschoots aan bod. Zij gaat aan de hand van iets lekkers dat ze meeneemt vertellen welke keuzes je kunt maken om vegetarisch en gezond te koken. Ook heeft ze een vegetarische checklist die deelnemers kunnen doornemen en meenemen. En natuurlijk kun je ook vragen aan haar stellen.

WORKSHOP TUINONTWERP

De Bastei voert de campagne Operatie Steenbreek. Onder het motto ‘Stenen eruit, groen erin!’, motiveert De Bastei Nijmegenaren om hun tuinen te ontstenen en te vergroenen. Om je goed voor te bereiden op het ontstenen en vergroenen van je tuin kun je op Groene Vrijdag alvast kennis en inspiratie opdoen tijdens een workshop tuinontwerp. Karin Thonen van Thonen Tuinen geeft deze workshop en bij haar ontwerpen maakt ze veel gebruik van bestaande materialen en planten.

WORKSHOP BEWONERSPARTICIPATIE

Pjotr Timmerman is iemand die zich sterk maakt voor bewonersparticipatie in zijn eigen straat en wijk. “De meeste mensen deugen en dat blijkt ook in onze Hindestraat en de Hazenkamp er omheen. Dingen samen aanpakken en oplossingen verzinnen is de afgelopen dertig jaar een succes gebleken. We sleepten in 1995, net voor de neus van een projectontwikkelaar, een groene speelplek voor 0 tot 100-jarigen uit het vuur: Het Veldje. Massaal deden we mee aan het glasvezelnetwerk De Glazenkamp en de afgelopen jaren is met HindeEnergie fors ingezet om onze huizen van het gas af te krijgen. 58 van de 64 huishoudens doen op de een of andere manier mee. Isolatie, ventilatie, duurzame opwekking en ooit een andere warmtebron. De gemeente Nijmegen steunt ons op allerlei manieren, al realiseren we ons ook dat we soms ‘schuring’ veroorzaken. Een nieuwe loot aan deze duurzame stam is ‘Als een haas naar een kleinere foodprint’. Onze grootste impact op de aarde is ons eten. Hoe kun je voor jezelf en de wijk die impact zo klein mogelijk maken, zonder aan kwaliteit in te leveren? Buurtmoestuinen, een lekker ‘low-impact-kookboek’ en veel gezelligheid zijn de voorlopige ingrediënten. Weten hoe we dat doen? Welkom!”

Meld je hier aan voor een van de workshops. 

 

Films

In de Lindenberg worden op Groene Vrijdag ook films vertoond, zoals de documentaire From Source to Sea over de Plastic Soup Surfer, een van de sprekers later die middag. En wil je weten over Groen, Gezond en in Beweging? Kom dan kijken naar een filmpje over deze beweging. Ook is er een bijdrage vanuit Oslo, de huidige European Green Capital. En natuurlijk mag een terugblik op Nijmegen European Green Capital 2018 niet ontbreken!

Van duurzaam tuinontwerp tot kleinere foodprint