Ochtendprogramma Groene Vrijdag

Ochtendprogramma Groene Vrijdag

HomeOchtendprogramma Groene Vrijdag

Handen uit de mouwen

Tijdens Groene Vrijdag kun je in de ochtend meehelpen om Nijmegen groener en mooier te maken. Zo kun je oogsten bij Warmoes of meehelpen om voedsel in te zamelen voor de Voedselbank. Of misschien heb je zelf ook wel een leuk idee voor een activiteit. Laat het ons weten! Als dank wacht je vanaf 12.30 uur een gratis lunch in de Lindenberg.

BIO-BOLLEN VERSPREIDEN IN NIJMEGEN-NOORD

Het campagneteam van Operatie Steenbreek deelt op Groene Vrijdag honderd pakketjes uit met biologische bloembollen in de nieuwe wijken Zuiderveld en Grote Boel. In deze wijken moeten veel bewoners hun tuin nog aanpakken. Operatie Steenbreek pleit voor GROEN in plaats van tegels en om dát te stimuleren worden de bollen uitgedeeld. Een goed begin is het halve werk! We verzamelen om 10 uur bij De Bastei, fietsen naar de wijken en bellen bij de mensen aan om ze te verrassen of hangen de tasjes aan de deur. Als de pakketjes zijn uitgedeeld drinken we koffie of thee in De Bastei en kunnen we aansluitend naar het middagprogramma in de Lindenberg.

 

FIETSTOCHT RING-RING APP

Geen handen uit de mouwen, maar voeten op de pedalen. Stap op je fiets en ga met Groen, gezond en in beweging mee op pad. Je start om 09.00 uur bij het Leger des Heils (Molenweg 97) en fietst langs vijf lokale initiatieven die worden gesteund door de Ring-Ring app. De fietstocht eindigt om 12.00 uur bij Historische Tuin Warmoes, waarna je gezamenlijk naar de Lindenberg fietst voor de gratis lunch om 12.30 uur.

 

VERGROENEN LINDENBERG

Onder begeleiding van NL Bloeit! ga je meehelpen met het vergroenen van de Lindenberg door het planten van biologische bloembollen en inheemse grassen en kruiden. De activiteit staat gepland van 10.30 tot 12.30 uur. NL Bloeit! staat voor een duurzame en veerkrachtige leefomgeving voor flora, fauna en mensen.

 

OPRUIMEN

Dar roept alle Wijkhelden op om op Groene Vrijdag samen hun wijk op te ruimen. Daarnaast organiseert Dar in de middag een opschoonactie in het Goffertpark (15.00 uur verzamelen bij de Schep). De actie eindigt om 16.00 uur bij Kinderboederij De Goffert. Dar regelt de materialen en zorgt ervoor dat het afval opgehaald wordt.

 

KLEURRIJK KOKEN EN PROEVEN

Bureau Wijland en het Netwerk Kleurrijk Groen organiseren tussen 11.45 en 14.30 uur een rondleiding en workshop Kleurrijk Koken en Proeven op het Land van Ooij. Deze activiteit is bedoeld om verbindingen te creëren tussen verschillende mensen en het belang van groen en duurzaamheid te onderstrepen. Land van Ooij is een prachtige biologische (moes)tuin aan de rand van het centrum van Nijmegen, achter het Hollands-Duits gemaal.

 

VOEDSELPAKKETTEN VOOR VOEDSELBANK

De Voedselbank gaat tijdens Groene Vrijdag in drie Jumbo supermarkten een inzamelingsactie houden voor voedselpakketten. Klanten wordt gevraagd iets extra’s te kopen en dat af te staan voor deze pakketten. Jij kunt helpen bij deze inzameling in een van de supermarkten. Zo werken we niet alleen aan een schoon en groen Nijmegen, maar ook aan sociale duurzaamheid.

 

Winterviolen planten

Griffioen gaat op Groene Vrijdag de uitkomsten van een eerder gehouden enquête over onder meer de vergroening van dit wooncentrum en de omgeving (Fenikshof) bespreken. Ook worden er vanaf 10.30 uur winterviolen in de eigen tuin geplant.

Deze activiteit is vol, aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk.

 

OOGSTEN BIJ HISTORISCHE TUIN WARMOES

Kom helpen met klusjes in de tuin en oogsten in Historische Tuinderij Warmoes, een unieke historische groene plek in een nieuw stadsdeel.

Deze activiteit is vol, aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk.

 

CLEANUP KRONENBURGERPARK

Studentenvereniging STURAD zet zich opnieuw in op Groene Vrijdag. Vorig jaar ruimden ze een Waalstrand op (foto), dit jaar pakken ze het Kronenburgerpark aan. Omdat ze overdag weinig tijd hebben, gaan ze vanaf 19.00 uur aan de slag.

Deze activiteit is vol, aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk.

 

VERGROENEN WOONCOMPLEX

Medewerkers van Talis gaan samen met bewoners plantenbakken bij Binder (het voormalige belastingkantoor) vullen, gevels in de Weezenhof aanpakken, aan de slag bij een braakliggend stuk in de Triangelstraat en de voortuinen in Tolhuis winterklaar maken.

Deze activiteit is vol, aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk.

 

Aanmelden kan via greencapital@nijmegen.nl onder vermelding van de activiteit die je kiest. Je wordt niet alleen beloond met een mooiere stad, maar ook met een gratis lunch (vanaf 12.30 uur) in de Lindenberg.

 

Middagprogramma

Het middagprogramma is voor alle Nijmegenaren. Tussen 13.30 en 14.30 uur zijn er verschillende workshops waarvan je er één uit kunt kiezen. Vanaf 15.00 uur is er een interactief programma Gesprekken in het bos in de Lindenbergzaal. Voor beide programmaonderdelen kun je je hier aanmelden.

 

Handen uit de mouwen